Piernik z gruszkami

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16Składniki:

  • 4 jajka
  • 3-4 gruszki
  • masło – 1 op.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • przyprawa do piernika – 1 op.
  • skórka pomarańczowa
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru

Wykonanie:

  1. W garnku rozpuszczamy masło z przyprawą korzenną, kakao, powidłami i miodem. Po rozpuszczeniu masę odstawiamy do ostudzenia.
  2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę.
  3. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  4. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę.
  5. Gruszki obtaczamy w mące, żeby nie puszczały soku podczas pieczenia.
  6. Maślaną masę łączymy delikatnie z masą jajeczną.
  7. Do połączonej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
  8. Dodajemy skórkę pomarańczową – delikatnie mieszamy.
  9. Gotowe ciasto przelewamy do blachy.
  10. Na cieście układamy gruszki.
  11. Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 60 minut. (sprawdzamy patyczkiem. Ciasto jest gotowe, gdy nie obkleja patyczka).
  12. Gotowy piernik można udekorować cukrem pudrem albo czekoladą.

Smacznego  :)

 

PS.

Do ciasta można dodać orzechy. Świetnie pasują do gruszek.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.