Dżem cukiniowo-cytrynowy (niezwykły dżem z warzywa)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11Dżem cukiniowo – cytrynowy

Składniki:

  • 1kg cukini (może być kabaczek, bo to to samo)
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Przygotowanie:

  1. Cukinie obieramy, drążymy i kroimy w kostkę.
  2. Ścieramy skórkę ze sparzonej cytryny.
  3. Wyciskamy sok z cytryny.
  4. Do garnka wrzucamy cukinie, skórkę z cytryny, dodajemy cukier i zalewamy niewielką ilością wody.
  5. Gotujemy do momentu aż cukinia zrobi się szklista.
  6. Dla przyspieszenia miksujemy cukinie.
  7. Dodajemy sok z cytryny i galaretkę.
  8. Gotujemy jeszcze 5 min.
  9. Gdy dżem trochę przestygnie przelewamy go do słoików.
  10. Słoiki pasteryzujemy ok 60 min.

 

Dżem jest super, ma wyrazisty, świeży smak.

 

Polecam spróbować.

Smacznego :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.